Întâlnirea anuală a tinerilor din Protopopiatul Pașcani – „Tânărul Pășcănean”

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 18, 2019   Autor: Flavius Popa

Asociația „Tineretul Ortodox Român” filiala Pașcani (ATOR Pașcani), dimpreună cu Departamentul de misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și cu Protoieria Pașcani au organizat marți, 18 iunie a.c., cea de-a IV-a ediție a Tânărului Pășcănean, eveniment ce a adunat 300 de tineri și copii cu vârsta între 14 și 23 de ani. Activitatea din acest an a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Alături de chiriarh au mai slujit părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Pavel Postolachi, protopop de Pașcani, dar și părinții care au moderat atelierele de lucru cu participanții. Răspunsurile liturgice au fost oferite de tinerii prezenți la întâlnire.

În predica sa, Părintele Mitropolit Teofan a afirmat că în Sfânta Liturghie se regăsește întreaga istorie a omenirii: „Sfânta Liturghie în care noi ne găsim acum, este timpul și locul în care toată istoria neamului omenesc este sintetizată într-o slujbă, într-un moment sacru de câteva ceasuri. Dacă luăm aminte la rugăciunile care se rostesc și la tot ceea ce semnifică această Dumnezeiască Liturghie,  ne dăm seama că ea cuprinde întreaga istorie a umanității de la Adam până astăzi, și în perspectivă până la sfârșitul lumii”.

Totodată, ierarhul a arătat că omul este făcut de Dumnezeu să fie liber și veșnic: „Liturghia ne dă sentimentul că noi nu murim niciodată. Chiar dacă trecem prin moarte, de fapt trece trupul nostru, nu și sufletul nostru, pentru că sufletul nu moare niciodată. Cât de minunat este să știi că nu vei muri, și nici prietenii tăi nu mor, nici cei pe care îi iubești nu mor. Te părăsesc pentru o clipă sau tu îi părăsești pe ei, dar omul este făcut de Dumnezeu să fie liber și veșnic. Liturghia este timpul, spațiul și locul în care omul este chemat să fie liber și să fie veșnic”.

Spre finalul slujbei arhierești, părintele Dumitru Rusu, responsabil misiune tineret din cadrul Protoieriei Pașcani, a fost hirotesit iconom stavrofor de către IPS Teofan.

„Expresia «Crede fără a aparține» prinde contur din ce în ce mai mult în rândul tinerilor, iar acest lucru se produce din cauza lipsei unei experiențe, a unei comuniuni. Am fost determinat să le vorbesc tinerilor că ei aparțin Bisericii și dorim să se implice cât mai mult în viața aceasta. Este necesar ca noi, preoții, să fim sensibili și atenți cu tinerii din ziua de azi, oferindu-le tot ceea ce au ei nevoie, pentru că așa cum s-a văzut la această întâlnire, Tânărul pășcănean – ediția a IV-a, au foarte multe întrebări și așteaptă foarte multe răspunsuri din partea noastră” ne-a declarat părintele Dumitru Rusu, responsabil de tineret.     

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat conferința „Sfânta Liturghie - izvorul vieții” susținută de părintele inspector eparhial Bogdan Frăsilă, iar imediat după au avut loc sesiuni de lucru în clădirea Primăriei Pașcani. Tinerii s-au format în grupe de câte 20 și au desfășurat diverse sesiuni de dezvoltare, activități care au avut ca bază tema conferinței – Sfânta Liturghie. Spre finalul evenimentului a avut loc un spectacol susținut de tinerii participanți dar și un foc de tabără.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri