A IX-a ediție a Concursului internațional de toacă la Pârcovaci

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 14, 2019   Autor: Flavius Popa

În jur de 70 de copii și elevi de toate vârstele au participat în sunet de toacă ieri, 13 iunie a.c., la ediția a IX-a Concursului internațional „Toaca-n suflet – cânt în cer”, eveniment ce a adunat tineri atât din județele Iași, Botoșani, Suceava, Bacău, Brașov dar și din țări precum Ucraina sau Republica Moldova. Participanții au concurat anul acesta pentru câștigarea marelui premiu al competiției, „Ciocănelul de aur”. Concursul, organizat de Protopopiatul Hârlău dimpreună cu Fundația „Solidaritate și speranță” Hârlău și Școala gimnazială Pârcovaci, a avut ca scop promovarea atât a tradițiilor bisericești cât și a utilizării toacei în cadrul slujbelor. La acest eveniment a fost prezent, în calitate de jurat al competiției, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune din cadrul Arhiepsicopiei Iașilor.

„Am avut aproximativ 70 de tineri și copii, de la grădiniță până în clasa a X-a. Avem echipe din județele Moldovei: Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Suceava, avem din Brașov, din Republica Moldova și Ucraina, astfel am îndemnat copiii să vină, să bată toaca. Festivitatea a început cu parada portului popular. Toți participanții au venit îmbracați în frumoasele lor costume naționale, fiecare din zonele din care provin, și au arătat în fața juriului măiestria în a bate toaca. Am fost sensibilizați să auzim melodiile frumos interpretate de acești copii, iar prin bătaia la toacă ne-au invitat pe toți să participăm la slujbele Bisericii, pentru că toaca și clopotele ne îndeamnă să mergem la biserică. Dacă ne-au îndemnat pe noi, copiii, să mergem la biserică, cu siguranță vom merge. Am observat că toți tinerii au venit însoțiți de preoții parohi, un lucru extraordinar, pentru că îndrumătorul lor este părintele din parohie” ne-a declarat părintele Nicolae Crăciun, organizatorul competiției.

Tot în cadrul evenimentului, tinerii au susținut în fața celor prezenți câteva momente muzicale artistice. Marele premiu al concursului, „Ciocănelul de aur”, a fost câștigat de doi concurenți, aceștia fiind poziționați în clasament cu același punctaj. De asemenea, s-au acordat premii și diplome.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri